Nanobeam, Nanostation and router in distress


Höfundur
Rafurmegni
Græningi
Póstar: 31
Skráði sig: Fim 15. Okt 2020 14:53
Reputation: 14
Staða: Ótengdur

Nanobeam, Nanostation and router in distress

Pósturaf Rafurmegni » Mið 19. Maí 2021 16:47

Dear all,

I just came across a strange problem. And I can't seem to find a similar case anywhere. The background is that I have 3 sites, A, B and C.

A is connected to internet through a router 1 Gbps fibre. Equipment: NanoBeam

B is in line of sight of A and C. Equipment NanoBeam & NanoStation M5

C needs to connect through B to A. Equipment Nanostation M5

Original topology was

A to B: Nanobeam AP to Nanobeam station ptp in bridge mode

B to C: Nanostation AP to Nanostation ptp in bridge mode.

Nanobeam B was connected to Nanostation B over ethernet. All devices are on the same subnet and configured with the router IP as gateway

Due to proximity of devices at site B I decided to simplify the setup to:



Nanobeam A as station to Nanostation B AP ptmp in bridge mode

Nanostation C as station to Nanostation B AP ptmp in bridge mode

I selected the Nanostation over the Nanobeam at B due to the wider beam angle. All devices still on the same subnet as the gateway. After fiddling around with frequencies, bandwidth and power I got great links between AB and BC.

Then I discovered by monitoring the network that the router at A was starting to disconnect every 1-2 minutes. This never happened using the original link setup. Turning off Nanobeam A fixes the problem immediately.

Is it perhaps a problem to define Nanostation B as AP while the gateway is located at A behind Nanobeam A?

Could this possibly be caused by some routing conflicts causing load on the router?

Any other ideas?




mainman
Vélbúnaðarníðingur
Póstar: 319
Skráði sig: Sun 08. Jan 2006 15:40
Reputation: 28
Staða: Ótengdur

Re: Nanobeam, Nanostation and router in distress

Pósturaf mainman » Mið 19. Maí 2021 17:47

Disable dhcp on them.
Let the router take care of that.




Höfundur
Rafurmegni
Græningi
Póstar: 31
Skráði sig: Fim 15. Okt 2020 14:53
Reputation: 14
Staða: Ótengdur

Re: Nanobeam, Nanostation and router in distress

Pósturaf Rafurmegni » Mið 19. Maí 2021 19:06

Thanks for the suggestion. I am pretty sure that none of the ubiquity equipment had DHCP enabled but it would be good to double check.
Site B and Site C are connected to the gateway subnet through seperate routers so A and C have their own subnet each. The WAN side of those routers is though connected to the same subnet as the gateway.




Höfundur
Rafurmegni
Græningi
Póstar: 31
Skráði sig: Fim 15. Okt 2020 14:53
Reputation: 14
Staða: Ótengdur

Re: Nanobeam, Nanostation and router in distress

Pósturaf Rafurmegni » Mið 09. Jún 2021 15:32

OK lausnin er komin.

Færði sum sé A frá "brigdge" mode yfir í "router". Bjó til sér subnet fyrir Unifi tækin og WAN hliðina á Router B og C. Þá hættu þessar truflanir sem tengdust fyrst og fremst IPTV merkinu.